Rețete cu fructe uscate

Rețete cu fructe uscate

Fructele uscate au devenit parte indispensabilă dintr-o alimentație echilibrată și sănătoasă, datorită aportului bogat de fibre, vitamine și antioxidanți, pe lângă fitonutrienții atât de importanți sănătății. Acestea sunt o alternativă excelentă pentru gustări sănătoase. Au proprietăți tonifiante, laxative, diuretice, emoliente. Sunt foarte nutritive și se digeră la fel de ușor ca și fructele crude.

Atunci când vorbim despre un desert delicios sau despre o gustare sănătoasă, cea mai bună alegere sunt fructele uscate, cu un aport de beneficii importante sănătății. Un avantaj este faptul că sunt la îndemână tot anul și își păstrează mult timp savoarea și calitățile nutritive.

Am pregătit câteva rețete delicioase și sănătoase cu fructe uscate, alune, nuci:

 

Batoane energizante din prune uscate și nuci:

Batoane energizante cu prune uscate și nuci, este o alegere ideală pentru o gustare dintre mese ori pentru momentele când simți nevoia de ceva dulce care să îți dea energie în timpul zilei. Este perfect și pentru cei care țin post.

Aceste batoane sunt ușor de făcut, sunt raw-vegane (nu au necesitate de utilizare a focului), se fac prin presarea la rece. Se păstrează în jur de 5-7 zile la frigider, iar la congelator pot să stea și câteva luni. Puteți să faceți în cantități mai mari, să puneți batoanele într-o caserolă, să păstrați câteva pentru consum în frigider, iar restul în congelator. În acest fel, în momentul când simțiți nevoia de o gustare sau de ceva dulce, pur și simplu scoateți câte un baton din caserolă, îl lăsați la temperatura camerei aproximativ 10-15 minute, apoi puteți să-l savurați.

La descoperirea acestor batoane cu prune uscate și nuci, veți uita de batoanele pline de zahăr și alte arome false de pe rafturile magazinelor!

Ingrediente

200 gr. prune uscate
35 gr. nuci
180 gr. de fulgi de ovăz fini
15 gr (1 lingură) cacao și pudră de roșcove
2 linguri de esență de rom

1. Pune prunele uscate la hidratat într-un vas cu apă călduță pentru cel puțin 30 de minute. Odată ce prunele uscate sunt hidratate îți va fi mai ușor să le mixezi cu blenderul.
2. Taie în bucăți mai mici nucile, apoi pune-le separat într-un vas mic.
3. După cele 30 de minute în care prunele uscate s-au hidratat, strecoară-le de apă și cu ajutorul unui blender vertical (de mână) sau a unui robot de bucătărie, mixează prunele până se transformă într-o pastă.
4. Adaugă în vas peste piureul de prune și restul ingredientelor: pudra de roșcove sau cacao, esența de rom, nucile mărunțite și fulgii de ovăz, rând pe rând. Amestecă cu mâna toată compoziția până când se formează un amestec omogen.
5. Transferă compoziția pentru batoane într-o tavă de chec acoperită cu folie de plastic. În acest mod îți va fi mult mai ușor să scoți toată compoziția din tavă după ce aceasta s-a întărit.
6. Modelează bine cu mâinile umede, apoi bagă tava la frigider peste noapte pentru a se întări.
7. După ce s-a întărit compoziția, scoate-o ușor din tavă și taie în bucăți potrivite batoanele.
8. Servește-le ca o gustare atunci când simți nevoia de ceva dulce care să îți dea energie în timpul zilei.

 

Platou cu brânzeturi, caise și prune deshidratate

Platoul cu brânzeturi nu are o regulă cu ce ar trebui să conțină, dar noi avem câteva sugestii pentru un platou cu care veți cuceri orice invitat, de la cel mic, până la cel mare.

Trebuie doar să alegi 4-5 tipuri de brânză, cu textură tare și moale, câteva mezeluri, ceva dulce (ex: miere, dulceață, fructe uscate, fructe proaspete), ceva crocant (crackers, grisine), nuci și fructe uscate.

Aranjăm frumos toate ingredientele pe un platou și servim cu plăcere!

 

Chec cu mix de fructe deshidratate și migdale

Acest chec este preferat de cei mici, dar și de cei mari, și poate fi gătit în orice moment al anului. Modalitatea de preparare este extrem de simplă, iar rezultatul unul extrem de delicios.

Ingrediente:

300-400 g mix de fructe deshidratate (stafide, prune, merișoare, caise, smochine, curmale, migdale, nuci, etc.)
2 ouă
6 linguri zahăr
200 gr făină
300 gr. iaurt natural (poate fi înlocuit cu sana, chefir)
1 plic praf de copt
1 plic praf de sare
100 ml. ulei vegetal sau unt topit

1. Taie fructele în bucăți mici și amestecă-le bine. Procedează la fel și cu nucile.
2. Pune într-un bol ingredientele uscate: făina, zahărul, praful de copt, sarea, scorțișoara și amestecă-le.
3. Într-un bol separat adaugă ouăle, iaurtul natural și uleiul. Amestecă-le, apoi adaugă-le în bol peste ingredientele uscate și amestecă toate ingredientele cu un tel.
4. Adaugă peste fructe compoziția primită. Amestecă totul foarte bine cu ajutorul unei linguri.
5. Toarnă aluatul într-o formă cu hârtie de copt. Se pot folosi și forme pentru brioșe.
6. Coaceți checul la cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 30-40 de minute.
7. Lăsați checul să se răcească complet înainte de a-l tăia. Servește-l alături de o cană de cafea sau de ceai.

 

Compot de fructe uscate

Compotul aromat din fructe uscate este poate unul dintre cele mai delicioase compoturi. Atunci când faci compot de casă, ești sigur că este proaspăt, fără conservanți, chimicale și aditivi. Reprezintă o gustare dulce și sănătoasă.

Compot din mere, caise, prune uscate

Ingrediente:

500 g fructe uscate (mere, caise, prune, pere)
2 l apă
50 g zahăr
Câteva picături esență de mentă naturală (la dorință).

1. Spălăm fructele uscate.
2. Le punem într-o cratiță în care turnăm apa și o punem la fiert. Adăugăm zahărul și amestecăm.
3. Când începe să fiarbă, dăm focul mai încet și lăsăm încă pentru 5-10 minute la foc mediu. Apoi stingem focul, adăugăm câteva picături de esență naturală de mentă și lăsăm compotul să se răcească pentru 30-40 de minute.

Compot din vișine uscate cu mere

Ingrediente:

100 gr vișină uscată
100 gr stafide
100 gr rachițele uscate
2 l apă
o jumătate de lămâie

1. Spălăm fructele uscate sub un jet de apă.
2. Într-o cratiță mare turnăm apa și punem la fiert fructele.
3. După ce apa începe să fiarbă, mai lăsăm cratița la foc încă 5-7 minute. Stingem focul și turnăm compotul într-un ulcior.
4. Adăugăm lămâia și puțină miere sau zahăr, după preferință.
5. Servim cu plăcere.

 

Brioșe cu brânză de vaci și fructe uscate

Ingrediente:

400 g – brânză de vaci de 9%
100g - făină
3 ouă
1 banană coaptă bine
80 g fructe uscate
50 g ulei
1 linguriță praf de copt
1 linguriță esență de vanilie
Un praf de sare

1. Pune brânza de vaci într-un vas. Adaugă banana, ouăle, esență de vanilie, uleiul , praful de sare și mixează bine până primești o compoziție cremoasă.
2. Peste compoziția obținută adaugă făina, praful de copt, fructele uscate și amestecă până se încorporează.
3. Turnați aluatul în formele pentru brioșe, unse cu unt. 
4. Coace brioșele la 180 de grade C pentru 18-20 de minute.
5. Scoate brioșele din cuptor, lasă-le să se răcească un pic și servește-le cu plăcere.

Contacte Contacte Contacte Contacte Contacte