IMG
20.09.23 Revista Moldova în Progres
Dumitru SAVA: produsele  „King Of Fruits”, bine cotate și înalt apreciate!

https://moldovainprogres.com/dumitru-sava-produsele-king-of-fruits-bine-cotate-si-inalt-apreciate/?fbclid=IwAR1VW1_FcmNEwBRcMclSubq0DcyGKdm-Ltct_uz1fBAUL99i39WcGeX4V8M

„Procesul de producere a produselor King of fruits este un ciclu închis. Cele 260 de hectare de livezi aflate în mai multe localități ale țării, dar și uscătoriile de fructe, toate sunt componente ale afacerii noastre. Procurăm doar ciocolata din Belgia, nucile și cutiile pentru împachetarea produselor”, menționează directorul companiei, Dumitru Sava.

Activitatea companiei a început în anul 2012, când a procurat la Telenești primele 36 de hectare de pământ în mici parcele. Pe parcursul a doi ani a prelucrat pâmântul, adaptându-l pentru plantarea unei livezi tinere, căci totul era delăsat. A fost foarte complicat, dar având un scop bine determinat a reușit să obțină imediat primele rezultate. Ulterior, a procurat terenuri la Comrat, Criuleni, Cricova. Este un bussines de lungă durată, care necesită investiții permanente. Cea mai mare suprafață a fost plantată cu pruni, caise, vișini, mere, cireși, pere, precum și pomușoare – afine, coacăză, aronia. Referindu-se la procesul tehnologic, Dumitru Sava, precizează că este unul complex.

Fabrica pentru producerea fructelor în ciocolată a fost deschisă în anul  2017, în satul Pelivan, raionul Orhei, iar uscătoriile pentru fructe sunt în satul Codrul Nou, Telenești. Fructele sunt uscate complet, într-o mașină cu o capacitate de zece tone, după care sunt calibrate. Cele mai mari sunt pregătite pentru export, fiind ambalate în cutii de zece kg, dar pot fi și în cutii mai mari, la solicitare comanditarului. Cele medii și mici sunt selectate pentru produsele ,,fructe în ciocolată”. În prezent se produc șapte produse, care sunt exportate în Marea Britanie, Germania, Țările de Jos, dar se duc tratative cu importatori din Italia și România. Totodată, intenționează să se extindă și în Israel, țările arabe. Nu va fi o problemă în acest sens, deoarece dispune de certificatele necesare, inclusiv pentru produsele vegane. Cu atât mai mult cu cât produsele companiei sunt de calitate și bine cotate.

De asemenea, exportă și fructe uscate, pentru că  acestea se bucură de mare solicitare. Solicitat să se refere la cele mai importante etape ale activității companiei, Dumitru SAVA, precizează că ascensiunea spre rezultatele obținute a fost una firească, căci a depus eforturi pentru aceasta. „Obiectivul inițial a fost de a produce doar pentru export, atât fructele uscate, cât și cele în ciocolată, deoarece aceste produse erau prea scumpe pentru piața internă. Deci, chiar de la început ne-am axat pe calitate, un criteriu foarte important pentru a face față concurenții. Acum am stabilit relații de cooperare cu mai multe stații PECO, cu magazine mici, care comercializează produse naturiste, dar și rețeua Linella. Oricum, cea mai mare parte a produselor noastre, din cele 300-500 de tone de fructe cultivate anual, sunt exportate. Nu ducem lipsă de comanditari, produsele noastre fiind competitive, inclusiv ca preț. Aceasta se datorează și faptului că avem livezile noastre”, concretizează Dumiru Sava.